Bij trauma’s wordt vaak gedacht aan het meemaken van een heftig auto-ongeluk, brand, een overval of een natuurramp. Trauma is echter veel meer, het kan bestaan uit 1 of meerdere heftige gebeurtenissen die een traumatische ervaring oproepen. Denk hierbij aan het verlies van een ouder of een kind, onveilige jeugd, ziekte, pesten, seksueel, lichamelijk en/of emotioneel misbruik, operaties en IC opnames enzovoort.

Vaak is er nog onbegrip in de samenleving, of weet men niet hoe hiermee om te gaan. Het lijkt wel een taboe. Je durft op een gegeven moment niet meer over je nare ervaringen te beginnen, houd je tranen liever binnen en je zet een pokerface op.

Echter de impact van trauma is groot. Maar het is niet nodig om in de cirkel van de impact te blijven ronddolen. Je kunt het aanpakken en veranderen. Uiten, delen en ontladen. Je mag uit de overlevingsstand komen en weer gaan leren leven. Het is een lang proces met kleine stapjes, en niet binnen 2 weken gedaan.

Belangrijk is dat er iemand met je mee loopt in het proces, iemand die een veilige plek voor je kan faciliteren. Paarden zijn hierbij een prachtige aanvulling. Paarden zijn in het hier en nu, paarden resoneren op elkaar en op de mens, paarden houden van veiligheid. Je word gehoord, gezien en erkend. Je staat er niet alleen voor. Je krijgt hulp en steun op je pad naar opnieuw leren voelen en genieten van je leven.

Samen terug naar ervaren, voelen, uit de overlevingsstand, naar veiligheid en weer kunnen ontspannen en gaan leven.

Hard werken? Ja! Spannend? Jazeker! Liever niet? Ook dat! Maar je hebt een keus; een overlevings-leven of een touwtjes-in-eigen-hand-leven. Welke keus maak jij?