Een trauma verbrijzelt iemands veilige aannames over de wereld om zich heen. Een van de gevolgen is innerlijke fragmentatie en emotionele splitsing in de persoon. Emoties, die te overweldigend zijn om te kunnen verwerken worden afgesplitst van het gevoel en als het ware in bevroren en gefragmenteerde toestand opgeslagen op een afgesloten plek in het brein.

Het lichaam- en zielsgeheugen bewaren herinneringen aan het trauma. Spanning, woede, angst en verdriet worden als verborgen ladingen in het lichaam opgeslagen. Door externe triggers kunnen emoties en lichaamsreacties echter makkelijk wakker worden geroepen.

Onverwerkt trauma heeft grote impact op het vertrouwen in mensen, het ervaren van veiligheid en het kunnen aannemen van steun en geborgenheid en intimiteit. Het beïnvloedt de kwaliteit van belangrijke relaties: met partners, kinderen, collega’s, vrienden. Trauma heeft zowel op psychisch, emotioneel, cognitief, relationeel en gedragsniveau effect, waardoor het lastiger wordt om persoonlijke groei te integreren.