Voor bedrijven

Rouw en verlies binnen een bedrijf/organisatie

Steeds vaker worden teams geconfronteerd met een collega die een ingrijpend persoonlijk verlies mee maakt of een collega die ernstig ziek wordt en overlijdt. Verdrietige gebeurtenissen die in iedere organisatie zomaar kunnen voorkomen. Toch zijn niet alle bedrijven hierop voorbereid.

Verlieservaringen hebben een grote impact op het welbevinden en de prestaties  van werknemers. Een mens kan als gevolg van een verlies behoorlijk uit balans raken en daardoor op verschillende vlakken minder goed functioneren.

Wanneer rouw en verlies voorkomt op de werkvloer, kun je als bedrijf te maken krijgen met vele vragen, emoties en situaties waarin werknemers niet goed weten hoe ze moeten reageren en wat wel en niet gepast is.

Elk verlies vraagt om gehoord en gezien te worden. Het is daarbij van belang om zorg te dragen voor een goede opvang van de werknemers, zowel voor de persoon die het verlies ervaart als het team er omheen. Een goede begeleiding daarin doet wonderen!

 

rouw en verlies

Rouw en verlies binnen een bedrijf/organisatie

Omdat elk mens uniek is, is ook elk rouwproces uniek. Voor elke medewerker zal het nodig zijn om te bekijken hoe het re-integratieproces het beste kan verlopen. Echter wanneer klachten als gevolg van rouw niet verminderen, er geen vooruitgang te bespeuren is, dan kan verliesbegeleiding veel betekenen in het op gang helpen van de terugkeer naar de werkvloer.

Aandacht voor het team is eveneens van belang. Naast het feit dat er meer gewerkt zal moeten worden om het uitvallen van de collega op te vangen, zullen er ook de nodige vragen en emoties zijn. Welke behoeften heeft het team? Wat kunnen collega’s doen, en wat is minder gepast?

Wanneer een team in rouw is vanwege het overlijden van een collega, is een gezond rouwproces van belang voor de sfeer en de cultuur binnen een organisatie. Een team dat hier tijd en begeleiding bij krijgt, heeft meer vertrouwen in zijn werkgever, is loyaler en kan beter functioneren dan een team waarbij er sprake is van onderdrukte emoties, onbeantwoorde vragen of onzekerheid richting de organisatie.

Resultaatgericht versus mensgericht

Op het werk is er altijd een spanningsveld tussen resultaatgerichtheid en mensgerichtheid. De kosten van (tijdelijke) uitval van werknemers als gevolg van een verliesgebeurtenis kunnen groot zijn.

Vanuit bedrijfsmatig oogpunt is ruimte bieden voor het verwerken van verlies om deze reden al “winstgevend”. Want net dat beetje meer aandacht, en iets meer tijd en geduld kunnen ervoor zorgen dat de werknemer weer verbinding kan maken met het werk en aan de slag kan gaan in plaats van zich ziek te melden.

Soms kan het werk juist zorgen voor structuur en bedding om het verlies te kunnen dragen. Het is essentieel dat er op de werkvloer voldoende kennis is met betrekking tot verlies en rouwprocessen om aan de behoeften van alle werknemers tegemoet te kunnen komen. 

Aandacht voor de persoonlijke levensomstandigheden van de medewerker is van belang, dit draagt op positieve wijze bij aan motivatie, betrokkenheid en verbinding tussen medewerker en collega’s.

rouw en verlies
rouw en verlies

Rouw op de werkvloer herkennen

Wanneer een werknemer terugkomt op de werkvloer, kan vroeg of laat het rouwen bij de werknemer opspelen. Rouwprocessen zijn niet te voorspellen, gaan op en neer, en laten zich niet sturen.

Wat je in de praktijk vaak tegenkomt als het rouwproces naar een hoogtepunt gaat, is het volgende:

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Verlies van concentratie, motivatie en focus

Rouw kan zich op heel veel verschillende manieren uiten en is een normale reactie bij verlies. Door te rouwen kijkt een mens het verlies aan en gaat ermee aan de slag. Ieder op zijn eigen manier. Rouwen gebeurt op alle fronten, met elke vezel van het lijf:

  • in gedachten (hoe heeft het zo kunnen gebeuren)
  • In gevoelens (verdriet, pijn, boosheid, angst, verwarring)
  • In het lijf (vermoeidheid, enorme onrust, lichamelijke klachten, concentratieverlies)
  • in de waarneming van de wereld om je heen (zoveel is hetzelfde en toch lijkt alles anders)
  • op identiteitsniveau (wie ben ik zonder jou)

Al deze processen bij elkaar kosten zoveel energie, dat dit vaak ten koste gaat van concentratie, focus, motivatie enzovoort. Rouw komt en gaat, het gaat alle kanten uit. Het gaat een periode “goed” om vervolgens in hevigheid weer toe te nemen.

Miscommunicatie bij collega’s

Wanneer een medewerker te maken heeft met aangrijpend verlies, heeft dat effect op iedereen in de omgeving. Niet alleen vanwege de verhoogde werkdruk door het uitvallen van een collega, maar ook omdat betrokken collega’s niet weten wat ze moeten doen, en wat ze wel en niet kunnen zeggen. Ze vermijden langzaam het contact.

Verder zie je vaak, na verloop van tijd, de volgende situaties ontstaan:

 

  • De rouw wordt gebagatelliseerd; “Gelukkig heb je nog een kind…..”
  • Collega’s kennen de rouwende collega niet meer terug, wat vervreemdend kan werken.
  • Collega’s begrijpen niet waarom de ene collega de draad weer oppakt na een paar weken en de andere collega na een jaar nog thuis zit na eenzelfde soort verlies.
  • Collega’s worden geconfronteerd met hun eigen verliezen, wat soms leidt tot reacties die de rouwende medewerker niet bepaald vooruit helpt.
  • Collega’s met vooroordelen, met name over hoe lang een rouwproces duurt; “Het is nu toch al twee jaar geleden?” of “Het ging toch zo goed, hoe kan het dat het nu weer zo slecht met je gaat?”

Vaak denken we bij verlies in eerste instantie aan het verlies van een dierbare door overlijden. Maar er zijn heel veel andere verliezen die het leven van de medewerker totaal ontwricht. Denk aan het verlies van gezondheid, het verlies van de “secure base” van het huwelijk door een echtscheiding, het verlies van contact met de kinderen doordat een partner de omgang met de kinderen tegenwerkt.

Maar denk ook aan het verlies van een fijne werkplek, omdat door een reorganisatie afscheid genomen moet worden van vertrouwde collega’s. Het verlies van een partner die aan Alzheimer lijdt. Zo zijn er nog vele verliezen op te noemen waar men zomaar mee te maken kunt krijgen.

Aanbod voor bedrijven

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om te gaan met anderen die onder een verlies lijden. In de bedrijfsmatige context is dat vaak nog veel lastiger.

De manier waarop een medewerker weer op de werkvloer ontvangen wordt na te maken hebben gehad met een ingrijpende verlieservaring, bepaalt hoe diegene het werk weer kan oppakken, het individueel functioneren èn het functioneren van het team. 

 

Touwtjes in eigen hand – Ruimte voor verlies biedt verschillende begeleidingsmogelijkheden om als bedrijf om te gaan met rouw en verlieservaringen, zowel voor de individuele werknemer als in groepsverband.

Samen kijken we waar behoefte aan is, welke vragen leven er, wat is er nodig? In overleg wordt bepaald welk aanbod het beste aansluit bij de vraag en de behoefte  van het bedrijf, het team en de individuele werknemer.

 

 

rouw en verlies